Námestím sv. Egídia povedie cyklistická trasa

19.05.2011 Poprad

Poprad 19. mája (TASR) – Na námestí sv. Egídia v Poprade začali v stredu (18.5.) s maľovaním cyklistickej trasy. Tá sa bude niesť pozdĺž celého námestia od Podtatranského múzea na Vajanského ulici až po hlavné parkovisko. "Vzhľadom na to, že aj pešiu zónu využívali cyklisti a dochádzalo ku kolíziám s chodcami, vedenie mesta sa rozhodlo vyčleniť priestor výlučne len pre cyklistov aj na tejto pešej zóne," zdôvodnila vedúca odboru výstavby na Mestskom úrade v Poprade Kristína Horáková.
Hotové je už vodorovné aj zvislé dopravné značenie priestoru, dnes sa budú dokresľovať priechody pre chodcov. Napojenie cyklochodníka je zatiaľ len na existujúce komunikácie. V priebehu ďalších dvoch až troch rokov má mesto v pláne zrealizovať takéto dopravné značenie aj v ostatných mestských častiach a na sídliskách a navzájom ich prepojiť. "Naším cieľom je napojiť sa na už vybudované a plánované cyklistické trasy aj mimo mesta," doplnila Horáková.
Po vyznačení cyklotrasy na námestí sv. Egídia budú v permanencii aj mestskí policajti, ktorí budú dohliadať na to, aby cyklisti nejazdili mimo vyznačenej trasy. "Cyklistovi hrozí pokuta v tom prípade, že sa bude pohybovať mimo vyznačenej trasy, alebo bude ohrozovať chodcov. Pokuta môže byť až do výšky 60 eur," upozornil náčelník Mestskej polície v Poprade Jaroslav Marušin.
Zo začiatku však budú policajti pôsobiť skôr preventívne, ich cieľom nie je hneď udeľovať pokuty. Okrem cyklistov však budú na novú cyklistickú trasu upozorňovať aj chodcov, aby nedochádzalo k zbytočným kolíziám. Cyklochodník na námestí môžu využívať aj korčuliari, avšak nesmú ohroziť cyklistov a chodcov.
 

Vyberte región